Electricity Lightning
Hotline: 013-9756344. Facebook Fan Page: The Pak Wan's Empire. Instagram: thepakwansempire

Monday 7 March 2016

Sanah Helwah! Kek Lapis Lembut dan Gebu..


Assalamualaikum wbt..

Sedar tak sedar.. Dah bulan ketiga dah kita di tahun 2016.. Pantasnya masa berlalu..
Rasa macam baru semalam je sambut ambang TAHUN BARU..

Wuuuuuu.....

Takpelah, yang berlalu, biarkan berlalu.. Itu adalah SEJARAH.. Semoga hari hari mendatang adalah lebih baik daripada sebelumnya... Kan.kan.kan???? ^_^

Bulan 3...

Sanah Helwah
Epi bornday
Allah selamatkan kamu....

Dikesempatan ini, nak wish kat both my sister..
Armizatul Shima Adam Hamzah
Wan Nurul Aiman Wan Shahruddin
Sape lagik nk join? Haha...

Semoga sentiasa panjang umur, murah rezeki dan diberkati selalu hendaknya.. Semoga menjadi khalifah yang TERBAIK di muka bumi ini... ^_^

Ceritera kek..


Ni part paling best.. Sejak kejadian kek tempoh hari yang semakin menjadik-jadik keadaanya.. Kali ni nak try something yg more different than KEK COKLAT.. Oh kek coklat.. Aku bosan melihatmu.. Hahaha~ (ada pulak kena sumpah karang.. Dah la meniaga kek coklat.. Huhu)

Sebenarnya dah lama sangat teringin nak buat kek ni tau.. Kek ni first time makan masa sarapan percuma kat kedai kawan pak mentua.. Rasa macam bahulu.. Lembut.. Tapi bukan bahulu.. Ini kek.. Tapi berlapis.. 

Tak rasa sangat pun macam tekstur kek.. Kek span pun bukan.. Ada 2 lapisan.. Tgh nya ada jem.. Adoi.. Ape kebenda nya ni.. Sedap wehh..

Dalam hati nak je tapau lagik 5 ke 10bijik tapi sebab fikir percuma.. Balik jeala.. Sian org lain nanti xdpt mkn.. Huhu

Balik pun google.. Kek lapis jem stoberi.. Tengok images dulu.. Byk tol gambo kek lapis sarawak.. Haha.. Logik la tu.. Tapi dalam byk2 gamba tu ada la TERNAMPAK kek yang ala-ala kat kedai mkan tadi tu....

Try...

Test...

Woww... Memang betoi la... Sama lembutnya.. Kek sangat ringan tpi tak macam span.. Bila gigit tu.. 

Nikmat kelembutannya.. MasyaAllah...

Hannah makan kek ni tak berhenti... Sampai sanggup tak makan nasik.. Atau adakah kerana kek itu berwarna pink?? Haha.. Anak aku memang giler pink.. Kalau boleh serba serbi pink.. Gurlish la sgt??? 

Heh~~~

Baju pink, tudung pink, seluar pink, kasut pink, biskut pink.. Paling tak pun, asal nmpak kotak/plastik biskut kaler pink.  Mesti nak dihangkut masuk troli.. Alahai anak... Haha~

Nway, ni resipi tuk korang... Aku buat 2adunan sebab 1adunan tu mcm sikit jer.. Buat 2 adunan dapatla 

seloyang kek bentuk love.. Tapi asal kejadian kek ni memang kecik je ketebalannya.. Dalam 1-2inci macam tu...

Aku xde jem stoberi kat rumah, ganti whipped cream.. Takpe, kita kasi redah jea.. Dah tu je yg ada.. Tak guna karang membazir plak.. Stok simpan lama2 tak sedap..

Ni resipi nya k.. Ovellet tu wajib hado yea.. Klo takdo, p carik kt kedai dulu baru buat.. Pastikan HALAL hokey!!

Selamat mencuba...

RESEPI KEK ROSE LAPIS JEM STRAWBERRY
resepi: ena-lovely

Bahan A:
    60g butter dicairkan
    60g gula halus / gula kastor
    60g tepung gandum
    3 biji telur gred A (+-200g)
    1/2 sb ovallete
    1/2 sk baking powder
    Sedikit Perisa Ros / vanila
    Sedikit Pewarna merah

Bahan B:
    Jem Strawberry Secukupnya
    Loyang 8" x 11"

Cara Membuatnya:
  •     Masukkan semua bahan-bahan A kecuali butter cair ke dalam bekas.
  •     Pukul dengan kelajuan maksimum selama 7 - 10 minit sehingga adunan kembang dan berkrim.
  •     Masukkan butter cair dan kaup balikkan dengan spatula sehingga sebati dan rata.
  •     Ambil 2 sudu besar adunan dan tambahkan beberapa titik warna merah, kacau rata. Masukkan ke dalam penjuru plastik. Ketepikan.
  •     Panaskan oven dengan suhu 170 degree.
  •     Lenser sedikit marjerin pada loyang dan alas dengan cooking sheet.
  •     Tuang semua adunan ke dalam loyang dan ratakan.
  •     Ambil adunan dalam plastik tadi, gunting sedikit hujung penjuru plastik.
  •     Paipkan garisan atas adunan kek.
  •     Ambil lidi sate atau hashi (chopstik) dan lorekkan.
  •     Bakar dengan suhu 170 degree selama 20 minit. 
  •     Setelah masak keluarkan dari oven dan sejukkan 
  •     Menggunakan pisau kek potong kepada 2 bahagian.
  •     Sapukan nipis jem strawberry secara lembut di permukaan kek lapisan bawah.
  •     Letakkan lapisan yang bercorak di atas sapuan jem tadi.
  •     Buang cooking sheet, potong kecil kek dan susun di atas dulang hidangan.

Sekian, terima kasih.
Nukilan,
Arzilanur Akma Adam Hamzah

No comments:

Post a Comment