Electricity Lightning
Hotline: 013-9756344. Facebook Fan Page: The Pak Wan's Empire. Instagram: thepakwansempire

Tuesday 1 March 2016

Talam ABC! Rasa seindah rupa!


Assalamualaikum wbt..

Ini cerita weekend yang lepas..

Tempahan talam ABC daripada my lovely kazen... ^___^

Ekceli, talam ABC ni takde lar recommended sangat sebelum ni.. Tapi lepas kejadian talam tempoh hari yang menjadi-jadi rupa dan keadaannya dan ditambah pula rasa dan keenakkan yang melampau-lampau..

So.. hari ni.. saya nak bagitau...

TALAM ABC... RECOMMENDED!!!

Sedap kot.. rasa lemak santan di lapisan bawah.. pastu ada bahan-bahan sampingan kacang merah, jagung manis dan cendol yang menambahkan rasa dan aroma..

Perghh... Warna lapisan atas yang pinky-pinky gitu.. terpikat kottt...

Lembut... sesuai dimakan oleh semua golongan dan lapisan masyarakat.. Bebudak kalau korang bagi talam ubi kayu, talam yang biasa2 tu.. mungkin diorang tak pandang kan?? Cer korang bagi talam ABC pulak... boleh meroyan diorang nak rasa.. Wakakakakakaka~~ (ikhlas nya gelak.. haha)

Okey la... Ni akma bagi resipi.. tapi ni pun resipi copy & paste daripada Ratu Talam.. Blog Kak Yatie-Talam ABC

Malas nak bukak link?? Takpe-takpe.. saya kongsikan di sini k... ^_^

  Bahan Lapisan Bawah (loyang 10x10x3)

(A)
  • 2 cwn tepung beras
  • 4 sb tepung Hoen Kwee (putih)
  • 1 cawan santan pekat
  • 3 cawan air
  • 1 cawan gula kastor
  • 1/2 sudu kecil garam
(B)
  • 1 cwn cendol (toskan airnya)
  • 1 cwn whole kernel corn (toskan airnya)
  • 1 cwn kacang merah ( yg telah di rebus dan toskan airnya)
Cara-Cara
  1. Satukan bahan A dan dikacau hingga sebati.
  2. Masak atas api sederhana sehingga nak wap. (separuh pekat)
  3. Masukkan bahan (B) & gaul hingga sebati.
  4. Tuang kedalam loyang yg di alas plastik dan di sapu minyak kelilingnya, kukus selama 25 minit.

Bahan Lapisan Atas
  • 1 cawan gula kastor
  • 2 cawan air
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 3 biji telur
  • 1/2 sudu kecil garam
  • sedikit pewarna pink
Cara-Caranya.
  1. Satukan semua bahan2 utk lapisan atas, kacau sehingga rata.
  2. Masak sehingga naik wap(sedikit pekat)
  3. Cakar sedikit gunakan garfu lapisan bawah dan tuangkan adunan lapisan atas.
  4. Kukus lagi selama 25 minit.
  5. Biarkan betul2 sejuk barulah di potong menggunakan pisau plastik supaya cantik.
Selalu kalau tempahan orang yang berbayar.. Saya akan makesure tempahan itu menjadi.. takde merekah, dipotong cantik, cukup rasa lemak bagai... maklumlah.. orang bayar kan.. servis kena lah tiptop!! Kalau sejam tempoh nak buat untuk sebijik kuih talam tu... Sejam jugaklah saya kat depan periuk kukus tu.. Nak tengok paras air makesure tak kering. Nak makesure adunan kuih talam tak masuk air.. Pastu makesure kuih betul-betul sejuk... Selalu akma buat paling kurang 10-12jam sebelum bagi pada empunya kuih...

Alhamdulillah.. kuih kalau dijaga dengan baik.. hasilnya sangat memuaskan.. Yang penting.. IKHLAS ITU WAJIB HADOOO!!

Korang masaklah dengan hati yang tak berapa nak ikhlas... memang hurrrmmmm jeala nanti... haha~



Sekian, Terima Kasih..
Yang buruk datang daripada saya, yang baik-baik itu semuanya daripada Allah SWT..

Nukilan,
Arzilanur Akma Binti Adam Hamzah 

No comments:

Post a Comment