Electricity Lightning
Hotline: 013-9756344. Facebook Fan Page: The Pak Wan's Empire. Instagram: thepakwansempire

Monday 25 January 2016

Perkongsian: Tips dan teknik kuih talam


Assalamualaikum wbt..

Wahhh.. Tak sangka ramai yang minat dengan posting-posting kuih talam saya.. Segan plak bila kena soal n suh ajar buat kuih talam...

Saya pun baru je belajar, dan masih lagi dalam proses pembelajaran.. Memang sebab minat sangat dengan kuih talam ni, saya tak pernah berkira-kira pun walaupun untuk sumbangan sebarang majlis.. Percuma jer.. Tuan rumah tak pernah mintak pun.. dan saya sendirik tak pernah mintak pape balasan pun.. cukup lah sekadar dihabiskan kuih talam itu hingga menjilat kotak.. hihihihih..

Nak suh ajar... xpakar lagik laaaa.... Time ajar tu nanti tak menjadik plak.. haruuu.... haha,..

jadik di bawah ni serba sedikit tips dan teknik yang boleh dikongsikan berdasarkan pengalaman2 sebelum ni... ^_^

Share jika bermanfaat!

1)amek resipi kuih talam daripada sumber yang diyakini. Saya selalu ambik daripada blogger Yatie memories. Recommended:resipi talam roti paun. Org ramai suka.

2)pakai santan kotak pun xpe.. Sllu ezi buat santan pekat xcampur air klo santan kotak.. 

3) adunan mesti dimasak dulu atas api sederhana. Sllu kacau smpaaaaiiii jadik pekat susu cair.. Jgn pekat sgt nnti kuih xcantik. Jgn cair sgt nnti lembik. 

4)adunan tu klo malas nk bancuh satu2.. Sukat je terus dlm blender n blend.. Pastu tapis.

5)Masa kukus makesure jgn termasuk air. Nk selamat, tutup pakai aluminium foil.K)lo pki pengukus biasa jgn lupa cek air. Ezi pakai steamer trio.. Hihi

6)Bila da siap masak tunggu betul2 sejuk baru potong... Sekurang2nya 4-5jam

7) Potong pakai pisau plastik untuk mendapatkan potongan yang kemas.

p/s: Xmasuk peti pun xpe. Klo menjadik, kuih talam tu die xlembik n boleh dipotong cantik. Klo lembik n xbley potong cantik.. Tu xmenjadik.. Masuklah berjam2 dlam peti, die xkn keras..

Itu maknanya.. Sila cuba lagi..

Prektis make perfect.. kiki emoticon^_^


Terima Kasih,
Arzilanur Akma Bt Adam Hamzah

No comments:

Post a Comment